Publications Languages Brasil Dansk Deutsch English Espanol Farsi Finnish Francais Greek Hungarian Italia Japanese Latvian Polish Portuguese Svenska
This is the official website for Nicotine Anonymous World Services. Any unauthorized website using Nicotine Anonymous' name and providing information, opinions, literature or outside links to other websites are not and have not been approved by Nicotine Anonymous World Services.

Publications

Hogyan indítsunk el egy gyûlést?

A kezdõ csomag bemutatása

Az internetes N.D. csoport több annál a kezdõ gyûlés csomagnál, amelyet azoknak az embereknek küldünk ki, akik levélben érdeklõdnek egy gyûlés megkezdésérõl. A postázott levél-anyagok közül néhány elérhetõ ebben a csoportban is. Például, itt a hálón rákattintasz a gyûlés hyperlinkre, hogy meglásd a legfrissebb elérhetõ gyûléslistát, míg ha egy kezdõcsomagot kapsz, egy gépelt gyûléslistát mellékelünk.

 

A N.D. egy Tizenkét Lépéses felépülési program, melyet az Anonim Alkoholistáktól adaptáltunk. A tagság egyetlen feltétele a dohányzással való felhagyás vágya. A tagság az „abszcinencia” fogalmát úgy határozza meg, mint egy állapotot, amely akkor kezdõdik, amikor minden nikotin használat megszûnik. Nincsen díj, vagy illeték, de önellátóak vagyunk a saját hozzájárulásainkból. Felépülési programunk a Tizenkét Lépésbõl, a Tizenkét Hagyományból és az öt „segédeszközbõl” –gyûlés, szponzor, irodalom, telefonlista és a szolgálat - áll.

 

Bátorítunk Téged gyûlés indítására a körzetedben. A kezdõ-csomag rész javaslatot tartalmaz a gyûléshely megtalálására, kiemelkedõ ötleteket az új gyûlések bejelentésére, három példát a gyûlés-formáira, egy kalauzt az újak „fogadócsomagjának” összeállításához, és útmutatást az elnök, titkár, és pénztáros posztjához.

 

A kezdõ csomag

Örülünk, hogy gyûlést akarsz indítani, és azt akarjuk, hogy sikeres legyen. Ezért ez a rész sok részletet és magyarázó megjegyzéseket tartalmaz. Minden, ami most következik, javaslat, közös tapasztalatunkat tükrözi.

 

Feltételezzük, hogy új vagy a közösségünkben és nincs más gyûlés a környéken. Azt szeretnénk, hogy elegendõ információd legyen ahhoz, hogy nyugodtan vállalhasd ezt a kötelezettséget. Ha van más gyûlés a környékeden, nézd át ezt a csomagot és látogass meg egy mûködõ közeli gyûlést. Ha ezt teszed, elsõ kézbõl szerzel információt és támogatást.

 

Elkötelezettség

Javasoljuk, hogy legalább három hónapra kötelezd el magad arra, hogy a gyûlést fenntartod. Néhányan közülünk egyéves elkötelezettséget vállalnak, mert úgy találtuk, hogy idõre van szükség a gyûlés megalapozásához. A dohányosok többsége azt fogja mondani, hogy eljönnek a gyûlésre, ha elindítasz egyet. A jó szándék kevés lehet, és ha Te vagy az egyedüli ember a gyûlésen egy ideig, ne bátortalanodj el, ne hagyd, hogy a korábbi erõfeszítések izgatottsága frusztrációba és elkeseredettségbe forduljon. Ha van egy másik hasonló gondolkodású ember, aki kezdetben segít, ez megkönnyíti a dolgokat. A gyûlések megtartása és az újonnan jövõk számára elérhetõvé tétele szintén segít a felépülési program sikerében.

 

Gyûléshely

Mielõtt gyûléshelyet keresnél, döntsd el a napot és az órát, amely megfelel az idõbeosztásodnak. Gyûléseink általában egy óra hosszáig tartanak és minden héten ugyanazon a napon és órában tartjuk. A kórházak, templomok, bankok, az olyan közösségi helyek, mint könyvtárak, szépség-szalonok, vagy egészségügyi intézmények a megfelelõ helyek. Ezek a helyek általában nem drágák. Próbálj meg egy változó árat megbeszélni a terembérletre, amelyet az elején ki tudsz fizetni, aztán emelheted, ahogy a tagság nõ. Néhány intézmény, mint a kórházak, lehet, hogy nem kérnek terembérleti díjat. Ebben az esetben javasoljuk egy intézmény, mint a Szolgálati Iroda, rendszeres támogatását. Ez az N.D. önellátóságát megtartva megfelel a Hetedik Hagyománynak.

Néhány javaslat a bemutatásra:

1.      Készíts szórólapot (az a rajzos szörnyes) és helyezd el kórházakban, klinikákon, könyvtárakban és más nagy forgalmú helyeken a környékeden.

2.     Kérd meg a helyi újságot, hogy jelentesse meg a gyûlések idõpontját a közösségi események rovatban.

3.      Informáld a helyi tüdõgondozót, rákbetegek egyesületét, kardiológiát, szintúgy a helyi dohányzás megszüntetõ programokat.

Mi kell a kezdéshez?

-         A gyûlések alapja

-         Újak üdvözlése

-         Gyûlések vezetése